Cieplarki laboratoryjne – czym są i jakie są ich rodzaje?
Bez specjalistycznych urządzeń przeprowadzanie badań laboratoryjnych graniczyłoby z cudem, szczególnie że muszą być one wysokiej jakości, a wyniki powinny być jak najbardziej miarodajne. Jednym z takich sprzętów jest właśnie cieplarka laboratoryjna, o której warto dowiedzieć się znacznie więcej.
Czym jest cieplarka laboratoryjna?
Cieplarki laboratoryjne (inaczej zwane inkubatorami) służą do przechowywania próbek w warunkach temperatury osiągającej do 100 stopni, w niektórych przypadkach nawet do 110 stopni. Za utrzymanie odpowiedniej temperatury odpowiada zawarty w urządzeniu termostat oraz specjalne przyrządy, które pokazują jej pomiary, by mieć pewność, że nie przekroczyła normy. Warto wiedzieć, że można wyróżnić takie rodzaje cieplarek jak m.in.:
- z naturalnym obiegiem powietrza,
- z wymuszonym obiegiem powietrza,
- posiadające funkcję chłodzenia,
- inkubatory z wstrząsaniem.
Co warto wiedzieć o cieplarkach laboratoryjnych?
Ich celem jest utrzymanie odpowiedniej temperatury dla próbek, która zwykle jest wyższa od temperatury otoczenia, co jest niezwykle przydatne w szczególności podczas wykonywania specjalistycznych badań. Dzięki odpowiednio dobranemu inkubatorowi będzie ona stała, co ma spore znaczenie w przypadku przechowywania wielu próbek w jednym urządzeniu lub jeśli są w nim umieszczone przez dłuższy czas.
Z tego powodu dobrym pomysłem będzie przemyślenie zakupu tego sprzętu laboratoryjnego w zależności od potrzeb laboratorium oraz posiadanych środków, ponieważ dzięki temu wyniki badań będą znacznie bardziej miarodajne, co jest w takiej sytuacji najważniejsze.